SOCIAL MEDIA

9. srpna 2015

Čokoládový cheesecake s karamelovými ořechy


Jak jsem slíbila, je tady další sladký koláč a osobně doufám, že na dlouhou dobu poslední. Musím přiznat, že já sama to sladké pečivo prostě nemusím, ale zase na druhou stranu mě to baví péct pro rodinu, nebo když má přijít návštěva, protože s tímhle si člověk může opravdu vyhrát a pokaždé to udělat jinak.

Upozorňuji, že tento koláč patří k takovým těm extrémně sladkým kvůli karamelové polevě, ale jak jsem již zmiňovala, peču teď hlavně pro babičku, která si i kafe musí osladit třemi vrchovatými lžičkami cukru, aby to byla schopná vypít, takže pro ni je to ideální.
Jen jsem trochu nevychytala ty ořechy, protože babička nemá zuby... :D

Každopádně hned ze začátku jsem měla s tímto koláčem trochu problém, protože jsem zjistila, že mi bratr sprostě snědl máslové sušenky na korpus. takže jsem se po několika prožitých minutách zoufalství rozhodla udělat základ z piškotů. Nebylo to ideální. Bylo potřeba mnohem více másla a po upečení korpus nebyl tak pevný, přestože byl chuťově okay. Takže na sušenky v tomto směru nedám dopustit, ale když je nemáte, piškoty jsou jako náhrada jedna z možností.

Suroviny na korpus:

• 200g máslových sušenek
• 65g másla

Suroviny na krém:
• 1 kelímek mascarpone (250g)
• 3 vejce
• 1 zakysaná smetana
• 100g cukru krupice
• 100g hořké čokolády
• 4 lžíce holandského kakaa

Na ozdobu:

• 150g cukru krupice
• 3 hrsti vlašských ořechů





1. Nejprve si rozmixujte sušenky na prášek, přilijte rozpuštěné máslo a zamíchejte. Pokud nemáte dortovou formu z nepřilnavého teflonu, vymažte ji máslem. Vytvořenou sušenkovou hmotu vtlačte rovnoměrně na dno koláčové formy. 

2. Na náplň si nejprve vyšlehejte mascarpone se smetanou a cukrem, poté postupně zašlehejte vajíčka, přisypejte kakao a nakonec nastrouhanou čokoládu. Vlijte krém na sušenkový korpus. Troubu si předehřejte na 140° a dejte péct na 60 minut.
Po hodině pečení troubu vypněte, otevřete ji, ale dort v ní ještě tak 10 minut nechejte, aby neměl teplotní šok.

3. Dejte si rozpustit cukr na polevu a vytvořte karamel, do kterého přisypejte ořechy a obalte je v něm. Vzniklou hmotu vylijte na částečně vychlazený cheesecake a po kompletním zchládnutí dejte alespoň na 2 hodiny před podáváním do lednice.




Mmmmm!




                                                                                                                                         - Broccoli

Okomentovat