SOCIAL MEDIA

9. prosince 2015

Chlebový ježek




Obyčejný bochník je nuda, udělejte si chlebového ježka! Recept lze udělat na sladko i na slano, můžete ho naplnit džemem, oříšky nebo v podstatě úplně čímkoliv, co máte rádi. Já jsem zvolila sýr a rozhodně jsem ještě nikdy neměla takhle roztomilou snídani!


Suroviny:
• 300 g polohrubé mouky
• 200 g hrubé mouky
• 200 ml vlažného mléka
• 1 lžíce cukru
• 1 lžíce medu
• 2 lžičky soli
• 2 vejce
• 20 g čerstvého droždí
• hrozinky
• 200 g nivy
• 200 g goudy




1. Nejprve si v hrnečku smícháme vlažné mléko, lžíci cukru a rozdrobené droždí a necháme vzejít kvásek.

2. V míse si smícháme oba druhy mouky, sůl, med, 1 vejce, přilijeme kvásek a vypracujeme těsto, které dáme na hodinu kynout na teplé místo.

3. Z nakynulého těsta si vytvarujeme placku, na kterou doprostřed položíme na kostičky nakrájený sýr, či jinou náplň dle vašeho výběru. Náplň do těsta "zavřeme", vytvoříme z naplněného těsta kouli (z těsta si odložíme dvě menší kuličky na ježkovy nožičky) a na plechu vyloženém pečicím papírem vytvarujeme tělo ježka.

4. Připlácneme nožičky, bodliny vytvoříme nastříháním těsta nůžkami a hrozinkami (nebo jiným sušeným ovocem) vytvoříme oči a čumák. Ježka potřeme rozšlehaným vajíčkem.

5. Dáme péct na 200° na cca 30 minut.




Ježka si můžete namazat máslem, chutná výborně ale i samotný. Přidáte-li do těsta více medu, bude chutnat jak mazanec.

Krásný den! :)




- Broccoli

Okomentovat