SOCIAL MEDIA

7. prosince 2015

Čokoládový dort "narvu tam všechno"




Můj malý synovec slavil narozeniny, tak jsem chtěla udělat dort z věcí, které má rádo každé dítě - kokinka! :D Tyto dorty jsou v poslední době velmi oblíbené, jelikož jsou v podstatě docela jednoduché, efektní, a když vám někde steče čokoláda, tak to vůbec neznamená, že je po dortu, protože právě tento musí vypadat tak trochu nepořádně.
Navíc je čistě na vás, jaké sladkosti nakoupíte, ono tady prostě platí, čím víc, tím líp. Jelikož je zdobení dortu docela sladké, zvolila jsem velmi lehký a nadýchaný korpus s tvarohovým krémem, takže přestože dort vypadá tak, že vás po něm budou bolet zuby, vůbec to tak nakonec není a chutná skvěle.


Suroviny na 1 korpus (na dort jsou však potřeba udělat 2):
• 200 g polohrubé mouky
• 200 g cukru krystal
• 3 vejce
• 1/2 prášku do pečiva
• 8 lžic vody
• 10 lžic oleje
• špetka soli

Suroviny na krém:
• 2 tvarohy (500 g)
• 1 přírodní gervais (90 g)
• 40 g másla
• 100 g cukru krystal
• šťáva z 1 citronu
• 1 vejce

Poleva:
• 1 čokoláda na vaření
• 30 g másla
• 1 lžíce medu

Ozdoba:
• kopa sladkostí dle vašeho výběru




1. Nejprve si připravíme a postupně upečeme korpusy. Do mísy si nasypeme mouku, prášek do pečiva a sůl.
Vedle si vyšleháme nejprve žloutky s cukrem a poté postupně zašleháváme vodu a olej.
Zvlášť si vyšleháme bílky do tuhého sněhu.
Vyšlehanou žloutkovou hmotu spojíme s připravenou moukou s práškem do pečiva a pořádně promícháme.
Nakonec jemně vmícháme sníh.
Těsto vlijeme do kulaté dortové formy vyložené pečicím papírem a vložíme do trouby předehřáté na 180°, hned však stáhneme na 150° a pečeme 40 minut.
Poté celý postup opakujeme a upečeme korpus ještě jeden.

2. Během pečení druhého korpusu si uděláme krém, který budeme natírat mezi korpusy a potřeme jím i celý dort. Jednoduše smícháme všechny suroviny a společně je vyšleháme do hladkého krému, dáme na 15 minut do lednice odpočinout.
Kompletně vychladlé korpusy podélně rozřízneme (máme pak tedy 4 kusy korpusu), každý potřeme připraveným krémem a vrstvíme je na sebe.
Nakonec krémem potřeme celý dort po stranách a nahoře.

3. Polevu připravíme tak, že ve vodní lázní rozpustíme čokoládu s máslem, přidáme lžíci medu a dáme vychladnout a chodíme občas míchat, aby poleva nezatvrdla.
Jednoduše ji pak vylijeme na dort a ozdobíme sladkostmi.
Dort by měl být alespoň 2 hodiny před podáváním v lednici.




Tip: Při zdobení dortu se nebojte sušenky polámat, vypadá to moooc dobře. Dejte si však pozor, pokud chcete dort zdobit jako já i trubičkami. Ta část trubiček, která je zapíchnutá v dortu, se totiž velmi rychle rozmočí a trubičky se pak zlomí. Pokud se tedy dort nechystáte konzumovat hned, nechejte trubičky až na konec těsně před podáváním či darováním.

Pa!



- Broccoli

4 komentáře :

  1. Odvážná torta, vyzerá úžasne. Niekedy sa ňou inšpirujem, keď budem piecť. :)
    https://windinhairblog.wordpress.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, určitě vyzkoušejte, bylo to moc dobré :)

      Vymazat