SOCIAL MEDIA

28. prosince 2015

Kořeněné arancello




Zdravííím! Mám pro Vás recept na vánoční kořeněný likér, který Vás v chladnějších dnech rozhodně zahřeje. Navíc se blíží doba oslav Silvestra a nového roku, tak můžete likér věnovat i jako dárek. Příprava není náročná, ale zabere Vám v podstatě dva týdny, tak šup šup, jdeme na to!




Suroviny:
• 3 velké bio pomeranče
• 2 svitky skořice
• 2 vanilkové lusky
• 1 l  vodky
• 600 g krupicového cukru
• 10 hřebíčků
• další svitky skořice, vanilka, hřebíčky na ozdobu






1. Pomocí škrabky na brambory tence oloupejte kůru z pomerančů a snažte se, aby na ní nezůstalo ani trochu bílé hořké části. Je opravdu důležité, aby pomeranče nebyly chemicky ošetřené. Kůru, skořici, hřebíčky a vanilku dejte do velké uzavíratelné sklenice nebo směs rozdělte do několika menších a zalijte vodkou. Nechejte týden stát na tmavém místě a několikrát denně protřepejte.

2. Po týdnu uvařte půl litru vody a rozpusťte v ní cukr. Přidejte kořeněnou směs s vodkou a nechte trochu zchladnout. Přelijte zpět do sklenice, uzavřete a nechte uležet další týden. Občas protřepejte. 

3. Dva týdny uleželý likér přeceďte do ozdobných lahví, pevné části vyhoďte. Uložte na tmavém chladném místě. Před darováním vložte pro efekt do každé lahve koření na ozdobu. Likér vydrží až 6 měsíců.





No a pak, kdykoliv Vám bude zima, pomalinku upíjejte :D
Pááá!



- Broccoli

6 komentářů :

  1. Super recept!! Nezkoušela jsi experimentovat s jinou příchutí? Ráda bych toto darovala a aby každý neměl stejnou přichuť :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chci určitě letos vyzkoušet zase nějaký jiný :) Vím, že se dělá limoncello zase z citronové kůry, ale ráda bych asi zkusila brusinky s rozmarýnem, to mi přijde taky takové hodně vánoční <3

      Vymazat
    2. A postup bude stejný? Místo pomerančové kůry citronovou? Ta brusinka zní výborně - taky jen vyměním pomerančovou kůru za brusinku a rozmarýn? Nebo co všechno vyřadit? :)

      Vymazat
    3. Postup bude stejný, záleží na Vás, jestli i u té brusinkové necháte to koření, ale ono tam pak pěkně voní, tak bych ho tam minimálně na to luhování dala :))

      Vymazat
  2. Jasně no.. A rozmarýn asi nejlepší čerstvý nebo klidně i sušený? :)

    OdpovědětVymazat