SOCIAL MEDIA

19. března 2016

Čočka Beluga s křepelčími vejci




Jak jsem již avizovala na facebookové stránce blogu dostala jsem na vyzkoušení nádherné luštěniny od značky MENU Gold a chystám pro Vás s nimi celou řadu receptů. Jako první jsem se pustila do čočky Beluga, která díky tmavé barvě na první pohled připomíná kaviár. Oproti běžné hnědé čočce je menší a při vaření si zachovává tvar, takže se skvěle hodí do salátů nebo jako příloha.

Její výhodou je, že se nemusí dopředu namáčet a není zvykem ji vařit příliš dlouho, aby si zachovala sypkou konzistenci a zemitou chuť. Měla by být na skus, takže jí bohatě stačí půlhodina vaření a oběd máte tím pádem za chvilku. Čočka obecně patří k nejstarším kulturním luštěninám, pomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocněním a mimo jiné obsahuje velké množství vlákniny, kyseliny listové a hořčíku.

Já mám tady dnes recept na velmi jednoduché jídlo, které je pro aktuální dobu předvelikonočního půstu jako dělané. Tak pojďme na to!





Suroviny:
• 200g čočky Beluga
 • 1 cibule
• 2 stroužky česneku
• 1 menší mrkev
• 1 menší petžel
• kousek řapíkatého celeru
• hrst cherry rajčátek
• 5 křepelčích vajíček
• 2 lžíce olivového oleje
• 1 lžíce vinného octa
• lžička soli
• lžička pepře








1. Čočku přeperte a dejte vařit s vodou v poměru 1:3 na 25-30 minut. Uvařenou čočku zceďte do sítka a propláchněte.

2. Kořenovou zeleninu s řapíkatým celerem si nakrájejte na kostičky a dejte vařit zvlášť do osolené vody na 20 minut. Nevaříme společně s čočkou, protože by nám zeleninu celou obarvila!

3. Na pánvi rozehřejeme lžíci olivového oleje a přidáme najemno nakrájenou cibuli. Až zesklovatí, přidáme nadrobno nakrájený česnek s uvařenou zeleninou a vše společně restujeme, dokud se zelenina s cibulí dozlatova neopeče.

4. Obsah pánve vsypeme do čočky, kterou následně ochutíme solí, pepřem, olivovým olejem a vinným octem. Poté přidáme nakrájená cherry rajčátka a vše důkladně promícháme.

5. Čočku podáváme s vařenými křepelčími vajíčky (vařte max. 3 minuty).







Čočku můžete podávat jako teplý i studený salát či jako přílohu. Já jsem ji ještě doplnila čerstvým koriandrem.



Dobrou chuť!




- Broccoli










6 komentářů :

  1. Luštětiny mám moc ráda a čočku snad nejvíce, tak možná recept zkusím :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam, belugu mám moc ráda a s těmi křepelčími vejci to vypadá úžasně :-)

    OdpovědětVymazat
  3. To vypadá naprosto skvěle! Zvu tě ke mě na blog, právě tam probíhá Giveaway/jarní soutěž:-)

    www.jdeocestu.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat