SOCIAL MEDIA

19. května 2016

Francouzská galette s rebarborou, meruňkami a jahodami




Dnes tady mám recept na ovocný koláč galette, v němž jsem se rozhodla zkombinovat něco sezónního ze zahrádky, něco koupeného z obchodu a něco z domácí spíže. Na zahradě nám teď roste rebarbora, jahody teprve kvetou, takže pro ty jsem musela do obchodu a k tomu jsem přidala výborný meruňkový kompot od sestry. Stačilo udělat křehké těsto a koláč je skoro na světě!





Na křehké těsto:
• 2 hrnky hladké mouky
• 1/4 hrnku cukru krupice
• 1 vejce
• 3 lžíce mléka
• 1/2 prášku do pečiva
• 2 lžíce másla
• špetka soli



Na náplň:
2 řapíky rebarbory
• 1 meruňková zavařenina
• 5 jahod
• 4 lžíce cukru



+ vejce na potření těsta








1. Všechny suroviny na těsto smícháme a ručně vypracujeme, uplácáme kouli a dáme alespoň na půl hodiny chladit do lednice.

2. Mezitím si oloupeme a na malé kousky nakrájíme rebarboru (nevím, jak je to s kupovanou, tu možná loupat není třeba), na plátky nakrájíme jahody a přidáme slitou meruňkovou zavařeninu. Volila jsem sladší kompot, aby vyrovnal kyselost rebarbory, ale stejně ještě ovoce s rebarborou dosladíme.

3. Vychlazené těsto rozválíme na tenký plát (nemusí být vůbec pravidelný či nějak zarovnaný, tento koláč má působit rustikálně), upozorňuji však, že je těsto opravdu křehké a trhá se, proto ho doporučuji válet už rovnou na pečicím papíře, kterým budete vykládat plech, abyste ho mohli jednoduše přenést. Já jsem to neudělala a musela jsem pak dodatečně na plechu zalepovat v těstu díry :D

4. Doprostřed těsta rozložte směs ovoce a přehněte kraje směrem ke středu. Těsto pomažte rozšlehaným vajíčkem.

5. Pečte na 180° asi 40 minut.





Tradááá, no není to krasavec?





- Broccoli

Okomentovat