SOCIAL MEDIA

29. července 2016

Cuketa v kyselém nálevu




Letošní úroda cuket je neskutečná. Vlastně letošní úroda celkově. Ještě nikdy se nám nestalo, že bychom už na konci července ve velkém sklízeli okurky, cukety, rajčata a dokonce i dýně hokkaido, které jsme například loni měli až na začátku září. Takže co se všemi těmi cuketami? Tuhle otázku teď řeším v podstatě každý den a vymýšlím recepty, aby to nebyly pořád jen cuketové placičky.


Dnes mám tady cuketu nakládanou ve sladkokyselém nálevu. Jde o skvělý doplněk k hlavnímu jídlu a vyhnete se zavařování, protože Vám v lednici vydrží minimálně dva týdny.







Suroviny na 500 ml sklenici:
• 1 větší cuketa
• 4 stroužky česneku
• několik snítek čerstvého tymiánu
• několik snítek čerstvého rozmarýnu


Na nálev:
• 200 ml vody
• 300 ml octa
• 1 lžička soli
• 3 lžíce cukru
• 8 kuliček pepře
• 4 kuličky jalovce
• 2 lžičky semínek koriandru
• 2 lžičky kurkumy









1. Cuketu omyjeme a strouháme na plátky i se slupkou škrabkou na zeleninu. Cuketu škrábeme, dokud nedojdeme ke střední části se semínky, tu nepoužijeme. Oloupeme si česnek.

2. Plátky cukety vložíme společně s celými stroužky česneku a čerstvými bylinkami do uzavíratelné sklenice. Veškeré suroviny na nálev vložíme do hrnce a zahřejeme, dokud se nerozpustí cukr a nálev nezačne vařit.

3. Ještě teplým nálevem zalijeme připravenou sklenici s cuketou tak, aby byla cuketa úplně ponořená.

4. Takto naloženou cuketu necháme alespoň 2 dny v lednici, poté můžeme konzumovat.




Tip: Pokud se nebojíte kyselého, můžete vynechat vodu a nálev udělat pouze z octa, cuketa pak má pořádné grády!









- Broccoli

Okomentovat