SOCIAL MEDIA

10. srpna 2016

Dýňový flammkuchen s cibulí a rozmarýnem




Nenechte se zmást názvem! Flammkuchen zní sice německy, ale jde o francouzský křehký koláč z oblasti Alsaska. Těsto na něj je mnohem jednodušší a rychlejší než na klasickou pizzu, ale stejně jako na pizzu si na něj můžete dát vše, co máte rádi.
V originálním receptu se jako základ nejčastěji používá zakysaná smetana, já jsem ale zvolila dýňové pyré a nahoru jednoduše jen cibuli a rozmarýn. Tady totiž opravdu platí, že v jednoduchosti je krása!






Těsto na 4 koláče:
• 300g hladké mouky
• 150 ml vody
• 2 lžíce olivového oleje
• 1 lžička soli



Na koláč:
• 1/2 dýně hokkaido
• 1/2 hrnku rostlinného mléka
• 1/2 chilli papričky
• 2 velké cibule
• sůl
• pepř
• několik snítek rozmarýnu








1. Všechny suroviny na těsto smíchejte dohromady a ručně vypracujte. Těsto by mělo být nelepivé, rozdělte jej na 4 stejné části a dejte chladit alespoň na 20 minut do lednice.

2. Mezitím si připravíme dýňové pyré. Z dýně vydlabeme semínka, nakrájíme na kostky a dáme vařit do vody na asi 20 minut, osolíme, opepříme a přidáme nakrájené chilli. Až je dýně úplně měkká, slijeme vodu a dýni rozmixujeme na jemné pyré. Pokud je moc hutné, zředíme rostlinným mlékem.

3. Jednotlivé kousky těsta si vyválíme na pomoučené podložce na velmi tenké pláty, které přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Těsto potřeme dýňovým pyré a posypeme cibulí nakrájenou na tenké plátky.

4. Troubu si rozehřejeme na 200° a pečeme 10 - 15 minut. Správně upečený koláč poznáme podle toho, že okraje zezlátnou a jemně se nafouknou.

5. Hotový koláč ozdobíme čerstvým rozmarýnem.





Křupavý flammkuchen je výborný teplý i studený a dejte si k němu bílé víno. K tomu se totiž hodí úplně nejvíc! :D







- Broccoli

2 komentáře :