SOCIAL MEDIA

22. února 2017

Matcha kynuté buchty




Asi jsem blázen, ale rozhodla jsem se propojit něco tak typicky českého, jako jsou kynuté buchty, s japonským čajem Matcha. Matcha se většinou přidává do nápojů, ale věděli jste, že ji můžete stejně tak dobře využít i při vaření či pečení? Lze ji přidat do těsta, které získá nevšední chuť zeleného čaje a navíc vše krásně obarví na zeleno.


Kynuté těsto je pro mě vždycky výzva, většinou se mi totiž prostě nepovedlo a pořádně nevykynulo. Teď se ke mně ale dostal zaručený recept od jedné tetičky, tak jsem si řekla, že tomu dám další šanci a pustím se do Honzových buchet rovnou se třemi náplněmi - jahodovým džemem, meruňkovým džemem a hořkou čokoládou.






Suroviny na menší pekáč buchet, cca 14 kousků



Těsto:
• 400 g špaldové mouky
• 70 g čerstvého droždí
• 3 lžíce čaje Matcha (seženete ZDE)
• 250 ml ovesného mléka
• 120 g cukru krystal
• 1 dcl rostlinného oleje




Náplně:
• jahodový džem
• meruňkový džem
• hořká čokoláda












1. Těsto je tady základ, proto si nejprve připravíme kvalitní kvásek. Do mísy, ve které chceme vypracovávat těsto, si rozdrobíme droždí, ke kterému přisypeme cukr a směs společně promícháme (téměř okamžitě uvidíte, jak začíná droždí pracovat a rozpouštět se). Přilijeme vlažné mléko a necháme vzejít kvásek. Dejte tomu čas klidně i půl hodiny.

2. Do vzešlého kvásku prosijeme mouku a přidáme olej a čaj Matcha. Nyní těsto důkladně propracujeme (pokud na to máte stroj, určitě ho využijte, já jsem si musela vystačit s vařečkou), dokud těsto není hladké a netvoří se na něm vzduchové bubliny.

3. Nyní je těsto připraveno ke kynutí. Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a položíme na nějaké teplé místo. Nechejte kynout zhruba hodinu a půl, dokud se objem těsta alespoň dvojnásobně nezvětší. Extra tip: Během kynutí těsto 2x promíchejte, netvoří se v něm pak vzduchové kapsy a kyne rovnoměrně!

4. Po vykynutí z těsta odebíráme kousky o velikosti menšího tenisáku, z kterých tvarujeme placičky, které skládáme na pomoučenou pracovní plochu. Placičky plníme půlkou lžíce džemu nebo dvěma kostičkami čokolády (čím víc náplně, tím samozřejmě lépe). Okraje těsta spojíme, aby náplň nečouhala ven a jednotlivé buchty skládáme do olejem vymazaného pekáče. 

5. Pečte v troubě předehřáté na 180°, dokud buchty nahoře nezezlátnou.







Nebojte se v tomto receptu oleje při vymazávání pekáče a klidně ho použijte více než obvykle. Buchty během pečení olej nasáknou a zůstanou vláčné i několik dní. Všechny náplně byly jsou skvělé, ale osobně mě nejvíc dostala ta čokoládová, protože se zeleným čajem tvořila naprosto luxusní kombinaci. 


Na českou klasiku moc nejsem, ale když už, obvykle ji musím nějak takhle ozvláštnit. Taky děláte nějaké typické české jídlo nějak netradičně? :)






Děkuji Lékárna.cz za poskytnutí produktů k vyzkoušení.

- Broccoli

4 komentáře :