SOCIAL MEDIA

20. dubna 2017

Sójový guláš s fazolemi




Na Velký pátek se nemá jíst maso, tak jsem to od rána předhazovala mému masožravému milému a rozhodla jsem se to proměnit ve výzvu - uvařit mu jedno z jeho nejoblíbenějších jídel bez masa. Příprava sójového guláše se v podstatě moc neliší od přípravy toho masového, hodně cibule, hodně koření, hodně papriky. Jediný rozdíl je vlastně to, že ho nemusíte vařit tak dlouho, protože sójové maso je hotové do dvaceti minut.



Když se neděláte s domácím knedlíkem, guláš je za půl hodiny hotový. Přidala jsem do něj trochu fazolek, aby byl hutnější, ozdobila ho cibulkou a čekala s napětím na verdikt. A CHUTNALO! Prý kdybych kolem toho nedělala takový tyjátr, ani by nepoznal, že není z masa 😆 Takže o tenhle recept se musím podělit!






Suroviny na 4 porce:
• 3 cibule
• 3 lžíce rostlinného oleje
• 1 lžička římského kmínu
• 1 lžíce sladké papriky
• 1 lžíce uzené papriky
• 1 lžíce gulášového koření
• 1 lžička drceného chilli (pozor, pokud nemáte rádi pikantní, tak raději uberte)
• 1 balení sójových kostek (100g)
• rajčatový protlak (100g)
• 1 bio zeleninový bujón
• sůl
• pepř
• 1 plechovka bílých fazolí
• 2 lžíce krupice na zahuštění









1. Ve větším hrnci si rozehřejeme olej a dáme na něj restovat najemno nakrájenou cibuli. Až cibule zezlátne, přisypeme kmín, sladkou a uzenou papriku, chilli a gulášové koření, jednou vše zamícháme a hned zalijeme 1 litem vody, aby paprika nezhořkla. 

2. Do hrnce přidáme sójové kostky, rajčatový protlak, zeleninový bujón, osolíme, opepříme a vše necháme zhruba 20 minut vařit.

3. Až jsou sójové kostky uvařené, přidáme do guláše propláchnuté bílé fazole a na závěr guláš zahustíme krupicí a necháme ještě 2 minutky povařit.





No musím říct, že i já jsem si na téhle bezmasé české klasice dost pošmákla, teď už se jen naučit ty knedlíky!





- Broccoli

6 komentářů :

  1. To vypadá moc dobře! Asi od října nejím maso, ale v poličce v kuchyni mi pořád straší gulášové koření, takže bych ho díky tvému receptu mohla konečně spotřebovat. Díky za tip, určitě guláš zkusím! ♥

    https://magdatumova.wordpress.com/

    OdpovědětVymazat
  2. Skvěle! Díky, určitě vyzkouším uvařit.

    OdpovědětVymazat