SOCIAL MEDIA

2. srpna 2017

Cuketová pizza




Máte strašnou chuť na pizzu, ale zároveň nechcete hřešit? Pokud zvolíte zeleninový korpus, je problém vyřešen. Můžete zapomenout i na klasickou mouku, protože na tuhle zdravou pizzu budete potřebovat hlavně cuketu. Já jsem do těsta přidávala trochu rozemletých ovesných vloček, je ale možné je vynechat (pizza se bude trochu více trhat, ale chuťově bude pořád skvělá) a mít tak pizzu navíc i bezlepkovou. Ozdobit si ji můžete tím, co máte rádi. Já jsem zůstala u mé oblíbené jednoduché kombinace žampionů, kukuřice, cibule a bazalky.





Korpus na 2 menší pizzy:
• 1 větší cuketa
• 1 lžička soli
• špetka pepře
• 3 stroužky česneku
• 70 g rozemletých ovesných vloček
• 1 lžíce chia nebo lněných semínek


Na obložení:
• 250 g rajčatové passaty (lze použít i protlak nebo plechovku drcených rajčat, která ochutíte bylinkami a česnekem)
• 1/2 cibule
• 100 g sterilované kukuřice
• několik žampionů
• lístky čerstvé bazalky








1. Nejprve si připravíme zdravou náhradu vajíčka. Lžíci chia nebo rozemletých lněných semínek smícháme se třemi lžícemi vody, zamícháme a necháme 15 minut odstát, dokud semínka nenabobtnají a nedostanou gelovou strukturu.

2. Mezitím si nahrubo nastrouháme cuketu (bez semínek), vložíme do misky a dáme na 5 minut zahřát do mikrovlky. Cuketa se tak částečně uvaří a hlavně pustí vodu. Cuketu poté přendejte do čisté utěrky a všechnu přebytečnou vodu vymačkejte do dřezu.

3. Vymačkanou cuketu osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek, rozemleté ovesné vločky a chia/lněný gel a vše promícháme. Vznikne nám poměrně lepivé těsto.

4. Plech si vyložíme pečicím papírem, cuketové těsto si rozdělímena dvě části a přímo na plechu vytvarujeme dva kulaté korpusy. U této pizzy si musíte korpusy ještě před zdobením předpéct asi 20 minut na 180°, dokud se základ nezpevní a třošku nezezlátne.

5. Poté pizzy potřeme slušnou vrstvou rajčatové passaty a ozdobíme na proužky nakrájenou cibulí, žampiony a kukuřicí. Ozdobenou pizzu pečeme už pak jen 5 - 10 minut. Po vytáhnutí z trouby ozdobíme lístky čerstvé bazalky.





Vyzkoušeli jste korpus i z něčeho jiného než z cukety? Viděla jsem i květákový, máte zkušenost? 🍕




- Broccoli

3 komentáře :

  1. Ty jo, tak to je dost dobrý... Cuket máme na zahradě hrozně moc, tak určitě vyzkouším, možná už dnes k večeři :) díky za recept :)

    OdpovědětVymazat
  2. ó, mňam, tak to vyzerá naozaj super, to musím vyskúšať! :).

    KEJMY ♥.

    OdpovědětVymazat