SOCIAL MEDIA

22. prosince 2017

Slovenská vánoční kapustnica s uzeným tempehem



Vánoční jídla jsou na Slovensku trochu jiná než u nás, co ale Slovákům opravdu závidím, je jejich štědrovečerní kapustnica. Kysané zelí, mletá paprika, lesní houby a dokonce i sušené švestky - tomu říkám kombinace!


Kapustnica se tradičně dělá z uzeného vývaru a s klobásou, já jsem zvolila chuťově naprosto plnohodnotnou rostlinnou náhradu v podobě uzeného tempehu. Tohle je prostě polévka, která je na zimu jako dělaná! 🥣


Suroviny na 6 porcí:
• 1 větší cibule
• 2 lžíce řepkového oleje
• 1 vrchovatá lžíce mleté sladké papriky
• 500 g bíleho kysaného zelí
• 1,5 l zeleninového vývaru
• 150 g uzeného tempehu
• 2 menší brambory
• hrstka sušených lesních hub
• 40 g sušených švestek
• sůl, pepř
• několik kuliček pepře, nového koření a 1 bobkový list



1. Ve větším hrnci si rozehřejeme olej a dáme na něj restovat najemno pokrájenou cibuli. Až zezlátne, přisypeme mletou papriku, promícháme, přidáme kysané zelí a zalijeme vývarem.

2. Poté přidáme na kostičky nakrájený tempeh, sůl, pepř, koření, lesní houby a bobkový list a necháme 15 minut vařit.

3. Následně přidáme na kostičky nakrájené brambory a na poloviny překrájené švestky a vaříme dalších 20 minut, dokud nejsou brambory měkké.



Bez jaké  polévky si nedokážete představit Vánoce Vy? 😊



🥦

Okomentovat