SOCIAL MEDIA

16. března 2018

Dýňovo pomerančová přesnídávka se skořicí



Olaláá, další recept ze série "když už nevíte, co s dýní"! Ano, tento recept sepisuji v půlce března a vím, že dýňová sezóna není zrovna na pořadu dne, ale nám se na podzim dýní urodilo nadmíru, uskladnili jsme je tedy do komory, a i po půl roce naše zásoby nejsou zdaleka vyčerpány. Už delší dobu jsem přemýšlela, co si počít s tou největší čtyřkilovou máslovkou, a pak jsem si řekla, že z ní zkusím uvařit přesnídávku!

Po očištění a oloupání máslové dýně mi zbylo 3 a půl kila dužiny a musela jsem tak vytáhnout ten největší hrnec, co doma máme. Hledala jsem všemožné recepty a nakonec jsem se rozhodla dýni zkombinovat s pomerančovou šťávou a se skořicí.



Suroviny:
• 3,5 kg oloupané máslové dýně
• 5 pomerančů
• 1 citrón
• 4 celé svitky skořice
• 2 lžíce mleté skořice
• 350 g cukru nebo 200 ml agávového či jiného sirupu




1. Dýni pokrájenou na kostky vložíme do hrnce společně s celou i mletou skořicí a zalijeme vodou tak, aby byla dýně ponořená. Vaříme zhruba 25 minut do úplného změknutí. Mezitím si do mísy vymačkáme šťávu z pěti pomerančů a jednoho citrónu.

2. Uvařenou dýni slijeme, vyndáme svitky skořice, přilijeme k ní pomerančovou a citrónovou šťávu a vše rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Mně osobně vznikla taková docela hutná kaše, takže jsem ji ještě zředila zhruba čtvrtlitrem vody.

3. Rozmixované dýňové pyré nyní osladíme. Druh sladidla je v podstatě na Vás, doporučuji však přesnídávku sladit postupně a průběžně ochutnávat, dokud Vám nebude sladkost vyhovovat.

4. Přesnídávkou plníme skleničky a uchováváme zavíčkovanou v lednici zhruba týden nebo si ji můžete zavařit a mít ji tak k dispozici kdykoliv po celý rok. Zavařujte na 85° asi 15 minut.




Přesnídávka je výborná jen tak nebo třeba na dochucení ovesné kaše 😊




🥦

Okomentovat