Brokolicové tofu placičky

18. dubna 2018



Brokolice je moje nejlepší kámoška a Vaše by měla být taky! V zeleninové říši totiž patří k tomu úplně nejzdravějšímu, proto bychom si ji měli dopřávat co nejčastěji. No a pokud zrovna tomuto zelenému zázraku moc neholdujete, jsou pro Vás ideálním řešením tyhle placičky. Moje zkušenost je totiž taková, že zelenina schovaná do placiček je všeobecně pro všechny snesitelnější 😄


Suroviny na cca 10 placiček:
• 1 střední brokolice
• 1 balení uzeného tofu
• 2 stroužky česneku
• 1 lžíce rozemletých lněných semínek
• 1/3 hrnku vody
• 4 lžíce pohankové mouky
• sůl
• pepř
• řepkový olej



1. Z brokolice odřízněte růžičky a dejte je na 2 minutky povařit (košťál si nechejte třeba na polívku). Uvařenou brokolici slijte, zchlaďte ve studené vodě a poté ji velmi najemno nakrájejte a vložte do mísy. K brokolici rozdrobíme tofu, přidáme rozmačkaný česnek, lněná semínka, osolíme a opepříme a zalijeme 1/3 hrnku vody. Vše promícháme, zahustíme pohankovou moukou a vytvoříme těstíčko pevnější konzistence, aby z něj šly placičky tvarovat.

2. Ručně vytvarované placičky smažíme na oleji 2 minuty z každé strany. Pokud byste raději zdravější variantu, můžete dát placičky upéct na pečicí papír do trouby na 15 minut na 180°. V půlce pečení placičky otočte.


Placičky se asi nejvíce hodí k bramborové kaši, ale já si je třeba dala se zelím 😄



🥦

2 komentáře

  1. Tofu jsem nikdy nezkoušela ale vždycky mě zajímalo jak asi chutná,k čemu přirovnat

    OdpovědětSmazat
    Odpovědi
    1. Obyčejné bílé tofu má naprosto neutrální chuť, takže se musí ochutit nebo namarinovat a dá se použít jak do slaných receptů, tak do sladkých. Nebo se dá koupit už namarinované, ochucené nebo uzené - to mám osobně nejradši, připomíná uzený sýr :)

      Smazat