SOCIAL MEDIA

26. září 2018

Čočková polévka s kořenovou zeleninou



No jo, období, kdy je potřeba pořádná polévka na zahřátí, je tady! Tahle čočková navíc skvěle zasytí a během chladných dní určitě přijde k chuti!




Suroviny na 4 porce:
• 300 g klasické hnědé čočky
• 1 cibule
• 1 mrkev 
• 1 petržel
• kousek celeru
• 1 stonek řapíkatého celeru
• 1 větší brambora
• 3 stroužky česneku
• 1/2 lžíce miso pasty (používám ji místo bujónu)
• 1 lžička sladké papriky
• 2 lžíce oleje
• sůl a pepř
• 2 lžíce octa




1. První krok je na Vás, ale já osobně jsem zvyklá čočku dopředu namáčet, i když to není úplně nutné. Vždy si ji namočím tak na 2-3 hodinky, někdy i přes noc a poté vyliju vodu, ve které se namáčela a čočku ještě properu. Polévka je pak navíc rychleji hotová.

2. V hrnci si rozehřejeme olej a dáme na něj restovat najemno pokrájenou cibuli. Po chvilce přidáme nakrájenou zeleninu (já jsem mrkev krájela na půlkolečka a petržel, celer, bramboru a řapíkatý celer na kostičky). Až cibule zezlátne, přidáme najemno nakrájený česnek, zaprášíme paprikou a vše zalijeme asi 1 litrem vody.

3. Do polévky přidáme propláchnutou čočku, ochutíme miso pastou a polévku přivedeme k varu. Vaříme asi 30-45 minut, dokud není čočka měkká. Na závěr ochutíme solí a pepřem.

4. No a poslední krok je také dobrovolný, ale já si bez něj nedokážu čočkovku představit. Když je už polévka hotová, přidávám do ní ocet, protože mi ta jemně kyselá chuť k té čočce tak nějak patří ☺️


Co Vy a čočková? S octem nebo bez? ☺️




🥦

Okomentovat