Kapustičkový salát s dýní

7. února 2021

 


Na zeleninové saláty nemá spousta z nás v zimě moc chuť. Pokud se ale nechcete úplně vyhýbat zelenině ani v zimním období, můžete si připravit teplý salát z pečené zeleniny. Růžičková kapusta s dýní jdou k sobě naprosto perfektně, můžete je úpéct společně a rychlá večeře nebo příloha je za chvíli hotová. Vše pak stačí jen doladit ořechy a zálivkou z balsamika a javorového sirupu.


Suroviny na 2 porce:
• 300 g růžičkové kapusty
• 250 g dýně hokaido
• hrst pekanových ořechů
• olivový olej
• sůl a pepř
• 2 lžičky sušeného tymiánu

Na zálivku:
• 2 lžíce krémového balsamika
• 2 lžíce javorového sirupu
• 1 lžíce citronové šťávy



1. Růžičkovou kapustu očistíme, odstraníme horní vrstvu lístečků, pokud jsou tmavé a trochu seřízneme tvrdé košťály. Kapustičky následně překrojíme podélně napůl. Dýni omyjeme, vydlabeme semínka a nakrájíme na kostičky.

2. Dýni a kapustičky si dáme zvlášť do dvou misek, obojí osolíme, opepříme a přidáme tymián. Zeleninu pak zakápneme olivovým olejem a promícháme. 

3. Následně vyložíme plech pečicím papírem, na jednu polovinu vyskládáme kapustičky a na druhou dýni (kapustičky s dýní obvykle nemíchám dohromady, jelikož kapustičky bude potřeba v půlce pečení otočit, tak ať se tam ta dýně neplete).

4. Plech dáme do trouby rozehřáté na 180° a pečeme cca 15 minut. Následně kapustičky otočíme a pečeme dalších 10 až 15 minut, dokud nejsou z obou stran dozlatova opečené.

5. Zálivku připravíme jednoduše smícháním balsamika, javorového sirupu a citronové šťávy a následně smícháme s upečenou zeleninou. Na závěr přidáme opražené pekanové ořechy.



Jakou zeleninu nejraději v zimě pečete? 🥗



🥦


1 komentář