Máte přebytky cuket a už opravdu nevíte, co z nich vymyslet? Zkuste tuto topinkovou směs. Teď už máte možná cuket dost, ale tuto směs můžete zavařit a dát si ji třeba v zimě, kdy určitě přijde k chuti. Je skvělá nejen k topinkám, ale i do těstovin!
Suroviny na 4 skleničky po 200 ml:
• 2 kg cukety
• 4 velké cibule
• 4 velké cibule
• 10 stroužků česneku
• 2 lžíce olivového oleje
• 3 lžičky soli
• 3 lžíce cukru
• 3 lžíce cukru
• 2 lžíce vinného octa
• 5 lžic worchestrové omáčky
• 2 lžičky drceného chilli
• 700 ml rajčatového protlaku nebo passaty
• pepř
• pepř
1. Ve vyšším hrnci si rozehřejeme olej a dáme na něj opékat na proužky nakrájenou cibuli. Až zezlátne, přidáme česnek nakrájený na plátky a další minutku opékáme. Přidáme nahrubo nastrouhanou cuketu (bez semínek), osolíme a mícháme další 4 minutky.
2. Jemně podušenou cuketu přesuneme do pekáčku, přidáme cukr, trochu pepře, chilli, ocet, worchestrovku, vmícháme rajčatový protlak či passatu a dáme péct na 200° na cca 40 minut. Průběžně během pečení promícháváme.
3. Směsí plníme sklenice a zavíčkujeme. Pokud chcete směs konzumovat v příštích několika dnech, uchovávejte v lednici. Pokud chcete směs uchovat na delší dobu, sklenice zavařte, stačí 15 minut na 85°.
- Broccoli
Rozhodně vyzkouším :)
OdpovědětVymazatBezva, to mě těší! :)
VymazatVýborný recept! Maximální spokojenost! :) Děkuji :)
OdpovědětVymazatTo mám velkou radost! :))
VymazatSkvelý nápad; cez leto už nič nerobím, len hľadám, čo sa ešte dá vyčarovať z tejto vodnatej zeleniny :D (vždy jej máme totiž plný špajz)
OdpovědětVymazatMáme to dost podobné :D
VymazatParáda! Udělala jsem rovnou dvojitou dávku. Jak bláhová jsem však byla, když jsem si myslela, že mi 4kg cukety a 8 cibulí vejde i do toho největšího hrnce, co doma máme. :D Díky za recept a cuketám zdar!
OdpovědětVymazatdobrý večer a musí tam být vinný ocet, nestačí obyčejný?
OdpovědětVymazatVýborné! Včera jsem pár skleniček zavařila, zbytek jsem měla dnes na oběd se soba nudlemi a trochou parmezánu, každopádně jsem nadšená! Určitě ještě během léta pár skleniček přichystám. Díky! :-)
OdpovědětVymazatDoporučuji!!!! Dělala jsem loni doma a pekáč zmizel během chvíle. Tak jsem udělala druhý a vzala trochu na soutěž "vaříme z cukety", kterou jsme s tímto receptem s přehledem vyhráli. My jsme jen místo worchestru, dali omáčku dovezenou z Thajska.
OdpovědětVymazatPerfektni recept, delala jsem uz minulou sezonu. Vsechny suroviny sesbiram na zahrade, pak to zavarim a jime to celou zimu, bud z toho udelam rizoto nebo jako prilohu ci jen tak na chut. Jen si do toho pridavam fazole
OdpovědětVymazatS těmi fazolemi to je super tip! ♥
Vymazat